Binnen de conditionaliteit (GLB) moet u, als u geen vrijstelling heeft, voldoen aan GLMC 7 ‘Gewasrotatie op bouwland’. Eén van de eisen hierbij is dat u jaarlijks op 1/3e van uw bouwland een ander gewas teelt dan het voorgaande jaar. ‘Vrijgestelde percelen’ tellen mee bij de invulling van deze eis.
Vanaf 2024 krijgt u alleen nog een stikstofnorm voor een groenbemester als u deze teelt na graan, graszaad of koolzaad. Daarnaast tellen nog aanvullende voorwaarden, waarbij het pas laat mogen vernietigen met name op kleigronden een lastige is.
Voor 2024 geldt een versoepeling van GLMC 8 ‘Niet productief areaal’. U mag dit ook invullen met stikstofbindende gewassen en/of vanggewassen.
Met de Gecombineerde opgave kunt u uw eco-activiteiten voor dit jaar opgeven. Doe dit op tijd en geef ruim genoeg op.
Binnen het GLB is de basispremie en de eco-premie voor 2023 vastgesteld. Dit geldt ook voor de ‘Toeslag jonge landbouwers’. Daarnaast is een inschatting gegeven voor de basis- en eco-premie 2024.
U kunt t/m 15 mei uw Gecombineerde opgave indienen. Een juiste en tijdige indiening is van belang omdat u uw GLB-subsidies hiermee aanmeldt. Het aantal vragen is veel minder dan vorig jaar.
De eco-activiteit ‘weiden’ is voor 2024 fors aangescherpt. Naast een hoger aantal uren weidegang voor melkkoeien, geldt ook een maximaal aantal melkkoeien per hectare huiskavel. Ook moet u zich melden bij Qlip voordat u uw koeien gaat weiden.
Dit jaar kunt u zich weer aanmelden voor de ‘Vrijstelling bovengronds aanwenden runderdrijfmest’. U moet zich uiterlijk 29 februari melden bij RVO. De voorwaarden zijn gelijk aan de voorgaande jaren.
Wilt u gebruik maken van de Vamil en/of MIA? Dan moet uw investering op de ‘Milieulijst’ staan. Onlangs is de ‘Milieulijst 2024’ gepubliceerd. De percentages voor vrije afschrijving (Vamil) of investeringsaftrek (MIA) zijn onveranderd.
Op dit moment hebben enkele provincies een interessante subsidieregeling op basis van een investeringslijst opengesteld. De verwachting is dat andere provincies volgen.