Heeft u van RVO een uitnodiging gekregen om de ‘Aanvullende gegevens’ aan te leveren? In de meeste situaties moet u dit uiterlijk 31 januari aanleveren. Dit geldt ook voor de meeste derogatiebedrijven.
Ook bedrijven zonder derogatie zijn sinds 2023 verplicht om een bemestingsplan op te stellen. RVO heeft de voorwaarden voor dit bemestingsplan nu wat praktisch uitgelegd. Ook een bemestingsplan op gewasniveau is nu voldoende.
Wilt u een eco-activiteit toepassen op een verplichte bufferstrook? Ook in 2024 blijft dit in de meeste gevallen toegestaan. Een eco-activiteit inzetten op ‘niet-productief areaal’ mag echter vaak niet.
Alle bedrijven die in 2024 dierlijke mest of kunstmest gebruiken moeten een bemestingsplan opstellen. Dit geldt ook als u geen derogatie toepast.
Vanaf 2024 worden de eisen voor derogatiebedrijven behoorlijk aangescherpt. Zo wordt het aantal NV-gebieden fors uitgebreid. Daarnaast kunt u vanaf 2024 op de percelen in een zone van 250 meter rondom veel Natura 2000-gebieden geen derogatie meer aanvragen. Het aanvragen van een derogatievergunning kan van 1 t/m 29 februari.
Vanaf 2024 wordt de stikstoftotaalnorm van alle percelen in ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) met 5% gekort. Ligt uw perceel in een grondwaterbeschermingsgebied in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg? En is de grondsoort zand of löss? Dan wordt de korting 10%.
Aan het einde van het kalenderjaar moet u diverse zaken rondom de mestboekhouding hebben geregeld. Zo moeten de productierechten op orde zijn en moet u voldoende mest verwerkt hebben. Daarnaast kunt u t/m 31 december melden dat u gebruik wilt maken van de fosfaatverrekening en percelen bouwland aanmelden voor de verhoogde fosfaatnorm.
Uiterlijk 2026 moet u op ieder perceel bouwland op zand- en lössgrond een rustgewas hebben geteeld. Vanaf 2027 wordt deze eis verder aangescherpt. U moet dan uiterlijk 2029 een rustgewas hebben geteeld. Teelt u een meerjarig gewas dan geldt deze eis niet voor u zolang het dit gewas op het land blijft staan.
Vanaf 2024 hoeft u langs een sloot die jaarrond droog staat geen bufferstrook meer aan te houden. Bevat de sloot in de winterperiode wel water? Dan moet u nog steeds een bufferstrook van 1 meter aanhouden. Bij de overige waterlopen blijven de bufferstroken en de afschaling gelijk aan 2023.
Vanaf 2024 moet u, indien u niet bent vrijgesteld, voldoen aan de conditionaliteit GLMC 8 ‘niet-productief areaal’. Voor bepaalde bedrijven geldt een vrijstelling, bijvoorbeeld als u meer dan 75% grasland heeft. De basisvoorwaarde is dat u tenminste 4% van uw areaal bouwland inricht/gebruikt als ‘niet-productief areaal’.