Vanwege de natte weersomstandigheden dit voorjaar is de startdatum voor de eco-activiteiten ‘weidegang’ voor dit jaar verschoven naar 1 juni. De einddatum blijft 30 september.
Derogatiebedrijven kunnen, onder voorwaarden, in aanmerking komen voor de ‘Subsidie behoud areaal grasland’. U kunt deze subsidie vanaf 19 juni aanvragen. RVO behandeld de aanvragen op volgorde van binnenkomst.
De eco-activiteit ‘groene braak’ kunt u ook invullen met het gewas ‘Groene braak, spontane opkomst’. Het is de bedoeling dat, door spontane opkomst, een mengsel ontstaat van verschillende gewassen. Hierbij mag geen enkel gewas overwegend aanwezig zijn. Het ‘gewas’ voldoet hierdoor aan de definitie van een ‘Agrarisch natuurmengsel’.
U kunt, onder voorwaarden, een verplicht vanggewas na mais inzetten voor de eco-activiteiten ‘onderzaai vanggewas’ en/of ‘groenbedekking’. Er moet o.a. sprake zijn van een ‘toegestaan vanggewas’. Hierdoor vallen wintergranen af.
Binnen het GLB kunt u ook op landschapselementen premie ontvangen. Bent u niet de eigenaar? Dan zijn zaken als ‘toestemming’, ‘feitelijk gebruik/beheer’ en ‘ter beschikking’ van belang.
De uiterste datum om uw Gecombineerde opgave in te dienen is verzet naar 15 juni. Wilt u dit jaar fosfaatdifferentiatie toepassen? Dan moet u de analyseresultaten van uw grondmonsters wel op 15 mei beschikbaar hebben. Doorgeven kan t/m 15 juni.
Vanaf 2023 hoeft u nog maar 25% van de fosfaat uit compost en 75% van de fosfaat uit strorijke dierlijke vaste mest en champost mee te tellen voor de gebruiksnormen. Dit geldt alleen wanneer u meer dan 20 kg fosfaat uit deze meststoffen per hectare gebruikt en tot maximaal de gebruiksnorm van het perceel.
Bufferstroken mag u niet bemesten en mag u geen gewasbeschermingsmiddelen op gebruiken. Echter voor 2023 geldt een uitzondering. Onder voorwaarden mag u toch gewasbeschermingsmiddelen gebruiken op bufferstroken waar vorig najaar reeds een gewas is ingezaaid.
Teelt u een stikstofbindend gewas als eco-activiteit? Dan mag u ook een mengsel van stikstofbindende gewassen met graan telen.
Op een bufferstrook mag u bijna alle eco-activiteiten uitvoeren. Dit staat los van de hoofdteelt op het perceel. Alleen de eco-activiteit ‘groene braak’ mag u niet op een bufferstrook aanleggen.