U moet ‘actief landbouwer’ zijn om GLB-subsidies te kunnen ontvangen. Vanaf 2023 is een accountantsverklaring niet altijd nodig als ‘landbouw’ een nevenactiviteit is. Daarnaast is een KVK-inschrijving niet altijd verplicht. Hierdoor komt u sneller in aanmerking voor GLB-subsidies.
U kunt tot uiterlijk 7 april uw derogatievergunning voor 2023 aanvragen. Op die datum moet u ook het derogatiebemestingsplan hebben opgesteld. Een onderdeel van het bemestingsplan zijn geldige grondmonsters. Deze moet u uiterlijk 7 april hebben genomen.
In de Gecombineerde opgave moet u, indien van toepassing, diverse gegevens invullen voor het ‘GLB’. Dit is onder andere nodig als u aan de eco-regeling mee doet.
Pacht u een perceel grond? Dan kunt u ook aanliggende sloten en andere landschapselementen opgeven in de Gecombineerde opgave. U moet wel het beheer/gebruik hebben. Ook moet de verpachter hiermee akkoord zijn.
De Gecombineerde opgave is dit jaar een hele klus! Dit begint al met het intekenen met uw percelen, bufferstroken en landschapselementen. Invullen kan tot uiterlijk 15 mei. Het belang is groot. Met de Gecombineerde opgave meld u zich aan voor GLB-subsidies. Wilt u deelnemen aan de eco-regeling? Dan moet u ook uw geplande eco-activiteiten doorgeven.
In het nieuwe GLB zijn, net als voorheen, landbouwgronden waarop u landbouwactiviteiten uitvoert subsidiabel. Nieuw is dat ook sloten en andere landschapselementen subsidiabel zijn. Er gelden wel bepaalde voorwaarden, zoals het feitelijke gebruik of beheer.
Voor het GLB moet een landschapselement aangrenzend aan landbouwareaal of bouwland liggen. Wat is ‘aangrenzend’?
Sinds dit jaar moet u bij een mesttransport gebruik maken van het ‘realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest’. Als u zelf mest transporteert moet u nu diverse meldingen digitaal indienen via e-CertNL. Voorafgaand en tijdens het transport moeten deze meldingen worden gedaan. Nieuw is ook dat u na het transport als afnemer of leverancier het transport altijd moet bevestigen. Ook via e-CertNL.
Bufferstroken tellen ook in 2023 (toch) niet mee voor de mestplaatsingsruimte op uw bedrijf. Dit geldt ook voor gronden waarop, vanuit het GLB, geen productie is toegestaan. Dit is van belang voor uw gebruiksnormenberekening en uw mestverwerkingsplicht.
Wilt u in 2023 derogatie aanvragen en heeft u percelen in het waterschap Noord-Hollands Noorderkwartier, Delfland of Brabantse Delta? Dan krijgt u vanaf 2023 (ook) te maken met de lagere derogatienorm. Dit geldt voor alle grondsoorten. Daarnaast moet u als derogatiebedrijf in deze gebieden ook op klei- en veengrond na mais een vanggewas telen en krijgt u te maken met strengere regels rondom graslandvernietiging.