Bedankt voor het doorgeven van uw telefoonnummer.
U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Klant aan het woord: Schachtenmaker Roeland van Heck

#{data.fields.title}

Schachtenmaker Roeland van Heck over HTB:

“Vertrouwenspartner voor ambachtelijk familiebedrijf”

“De schachtenmakerij is een uitstervend ambacht… maar ik heb nu de ruimte als leermeester om het vakmanschap over te dragen.” Zo begint Bestenaar Roeland van Heck zijn verhaal. Het is bijna onzichtbaar bijzonder wat hij doet: zijn vak is schachtenmaker. Wanneer iemand door ziekte of een aandoening vervorming van de voet(en) heeft, krijgt hij of zij orthopedische schoenen aangemeten, maar die ogen meestal niet zo fraai. Dan komt de schachtenmaker in beeld. Wanneer de basis van de schoen door de Orthopedisch schoenmaker is gemaakt, ontwerpt en maakt een schachtenmaker daaromheen een schoen, waar iemand zich ook prettig in voelt: meer ‘normaal’; meer ‘bij de tijd’; meer ‘mens’. “Met name voor jonge mensen is dat belangrijk,” legt Roeland uit, “zo hebben we voor een jonge vrouw cowboylaarzen vervaardigd en voor een stoere tiener hebben we sportschoenen gemaakt. Het is heel mooi als je weet dat we een verschil kunnen maken in iemands leven.”

Van leerling naar leermeester

De basis voor het ambacht bij Van Heck Schachtenmakerij is gelegd bij Bata. Zijn vader was zogenoemd ‘modelleur’ bij de oude Batafabrieken in Best. Hij heeft in 1976 de overstap gemaakt naar een schachtenmakerij voor orthopedische schoenen en hij is in 1982 voor zichzelf begonnen. Daar was veel vraag naar en toen Roeland als jonge man in het weekend zijn vader moest helpen om daaraan te kunnen beantwoorden is zijn passie voor het vak ontstaan. In 1984 is hij in het familiebedrijf gestapt. In bijna 30 jaar tijd is Roeland een echte leermeester geworden, zoals er anno 2023 nog slechts een 10-tal in Nederland zijn.

Minder ruimte voor maatwerk

Dat het niet altijd makkelijk is om een ambachtelijk familiebedrijf te runnen, blijkt als Roeland vertelt over de ontwikkelingen in deze specialistische branche: “De materialen (kwaliteitsleer, red.) is veel duurder geworden en de zorgverzekeraars willen de kosten zoveel mogelijk drukken, dat laat steeds minder ruimte over om echt maatwerk te kunnen leveren, dat is zo jammer!” Hij is wel trots op de duizenden schoenschachten die hij in die ca. 30 jaar heeft kunnen maken: “het blijft een mooie gedachte dat we zoveel wensen voor een ‘eigen’ schoen hebben kunnen vervullen.”

Samenwerking met HTB

Met de werkplaats aan huis, is het familiebedrijf van invloed geweest op het gezinsleven van vader Roeland, moeder Charmaine, dochter Hayley (20) en zoon Tripp (17). Zijn vrouw Charmaine heeft in nauwe samenwerking met HTB de boekhouding gevoerd over het bedrijf. “We hebben in de jaren echt een vertrouwensband opgebouwd met in eerste instantie Ton Timmerman en later met René Wijnhorst. Zij hebben er mede voor gezorgd dat we het bedrijf ‘gezond’ konden voortzetten in een steeds complexer wordende markt. Ze hebben ons met raad en daad bijgestaan.” Zo ook in de meest recente stap in de bijzondere loopbaan van Roeland: “Ik heb de kans gekregen mijn aandacht weer volledig te kunnen richten op het vak en mensen op te leiden in het ambacht. Om mijn kennis en ervaring te gebruiken om een heel team van mensen te begeleiden in de organisatie die ons bedrijf heeft overgenomen. Toen deze mogelijkheid zich voordeed, hebben we met René van HTB uitvoerig gesproken over deze stap en gekozen voor financiële zekerheid en behoud van het ambacht.” Een stap die moed vereist, maar ook rust brengt: “Het familiebedrijf heeft ons veel gebracht, daar ben ik heel trots op, maar we waren er ook dag en nacht mee bezig. Deze keuze geeft nu de ruimte voor de oorspronkelijke passie, het vakmanschap en natuurlijk voor ons gezinsleven. Ook een beetje dankzij HTB!”, besluit Roeland lachend.